Huonekalujen verhoilu antaa klassikolle lisää vuosikymmeniä

Laadukkaana hankittu huonekalu on tehty kestämään paikkausta ja uudelleen verhoilua. Keräilijöiden keskuudessa erittäin kysyttyjä sekä aina uudelleen verhoilemisen arvoisia huonekaluja ovat muun muassa Artek, Örnas, Woodnotes tai Aulanko-yhtiöiden sohvat ja nojatuolit. Yhtä lailla säästämisen arvosia ovat suvun vanhat aarteet ja kirpputorilta vastaan tulleet hyvälaatuiset löydöt. Huonekalujen verhoilu antaa vanhalle tavaralle uuden elämän vuosikymmeniksi eteenpäin.

Mitä huonekalujen verhoilu on?

Sanalla verhoilu ei viitata vain kankaiden uusimiseen, vaan verhoilutyössä uudistetaan tilannekohtaisesti huonekalu kokonaisuudessaan tai ainakin siinä määrin, kun sen katsotaan olevan tarpeen. Jos kyseessä on huonoon kuntoon ennättänyt iäkäs sohva tai nojatuoli, voi käydä niin että ainoastaan kalusteen rungon puuosat ovat säilyttämisen arvoiset.

Kokenut verhoilija osaa arvioida työn laajuuden ja kustannukset.

Kokenut verhoilija osaa arvioida työn laajuuden ja kustannukset. Työ aloitetaan purkamalla vanha huonekalu kerros kerrokselta niin, että päästään käsiksi sisäosiin. Asiakkaan ei kannata tehdä purkutyötä säästösyistä itse, sillä pelkästä puurungosta on erittäin vaikea arvioida huonekalun alkuperäinen ilme. Purkutyö näyttelee hyvin pientä osaa entisöinnin kokonaiskustannuksessa.

Miten verhoilutyö etenee?

Jos huonekalun täytteet ovat edelleen ehjät ja terhakassa kunnossa, kankaiden vaihtaminen riittää. Jos taas pehmusteet ovat lyttyyn painuneet, täytteiden uusiminen kohentaa huonekalun uuteen ryhtiin. Pääsääntöisesti käytetään niitä materiaaleja, mitä huonekalussa on käytetty valmistusvaiheessakin: vanhoihin istuimiin meriheinää ja uudempiin taas modernia vaahtomuovia. Mahdollinen jousitus tarkistetaan ja korvataan tarvittaessa uusilla. Jos jousissa riittää vielä vahvuutta, voidaan kimmoisuutta elvyttää uudella sidonnalla.

Mitä vanhempi ja arvokkaampi huonekalu, sitä enemmän käsityötä uudelleen verhoilu vaatii. Koska entisöinti antaa huonekalulle lisää elinaikaa monta vuosikymmentä, kannattaa verhoilutyölle antaa arvostuksensa. Kunnostus maksaa aina itsensä takaisin peittoamalla käyttövuosissa kalustejättien uudet, halvat kopiot. Samalla huonekalusta saa oman tyyliin ja sisustukseen sopivan näköisen.

Tekisinkö huonekalujen verhoilun itse?

Erilaiset kansalaisopiston ja muiden tahojen verhoilutyön kurssit ovat olleet suosittuja, eikä ihme, sillä käsillä tekeminen on rentouttava tapa harrastaa. Rahallista säästöä itse verhoilemalla ei kuitenkaan synny, sillä jo kurssimaksuista kertyy merkittävä summa. Lisäksi kunnostajan täytyy hankkia itse työkalut, tarvikkeet ja kankaat alvilliseen hintaan. Jos verhoilusta kuitenkin etsii rahan säästön sijaan mukavaa ajanvietettä ja puuhaa, voi kurssit olla oiva keino löytää itselle mieluinen harrastus.

Ensikertalainen voi myös yllättyä siitä, kuinka pelkästään monien opittavien työvaiheiden vuoksi yksi jousitettu nojatuoli voi viedä helposti koko kurssivuoden työajan. Työ, minkä kokenut verhoilija suorittaa päivässä. Tee-se-itse verhoilua kannattaakin ainakin aluksi harjoittaa rahallisesti vähäisiä kirpparilöytöjä kohtaan. Designklassikon itse tehty uudelleenverhoilu ei välttämättä nosta huonekalun arvoa, toisin kuin ammattilaisen suorittama entisöinti.