Klassinen Artekin tuoli nostaa nykypäivänä arvoaan

Artekin tuoli 611 on yksi yleisimmistä kunnostettavista Artekin malleista.

Suomalaisen Artekin tarina lähtee liikkeelle vuoden 1935 Helsingistä, jolloin nuoret idealistit Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl perustivat yrityksen. Vielä tänäkin päivänä Artek tunnetaan yhtenä modernin muotoilun innovatiivisimmista toimijoista, joka luo tulevaisuuden polkuja niin muotoilun, arkkitehtuurin ja taiteen alueilla kuin niiden risteyksissäkin.

Hyvin monesta suomalaisesta kodista ja kodeista ympäri maailmaa löytyy jokin klassinen Artekin tuoli ja pöytä, joiden muotokieli, tyyli ja arkkitehtuuri sulautuvat saumattomasti tämän päivän sisustukseen. Artekin tuotanto koostuu huonekaluista, valaisimista ja sisustustuotteista, joita ovat suunnitelleet niin suomalaiset mestarit kuin eturivin kansainväliset muotoilijatkin. Artekin kokoelma edustaa selkeyttä, käytännöllisyyttä, kestävyyttä ja runollista yksinkertaisuutta.

Artekin tuoli kannattaa kunnostaa.
Artekin tuolien arvo säilyy ja nousee, kun ne kunnostaa.

Kulunut Artekin tuoli tai kaluste kannattaa aina kunnostaa

Artekin tuoli on tuttu kunnostuskohde Verka Mestareilla, jossa tuoleja kunnostetaan tasaiseen tahtiin viikoittain. Verka Mestarien verhoilijamestari Seppo Jaakolan mukaan Artekin tuolien kunnostus on hyvin suosittua nykyään. ”Artek säilyttää hyvin arvonsa ja arvo jopa nousee nykypäivän trendin mukaan”, Jaakola toteaa. Kulunut tai uutta verhoilua kaipaava Artekin tuoli tai muut kalusteet kannattaa ehdottomasti korjauttaa ja se on myös järkevä sijoitus tulevaisuuteen. 

Artekin tuoli 611 on yksi yleisimmistä kunnostettavista Artekin malleista. Artekin ruokapöydäntuoli 611 tunnetaan läheisemmin myös satulavyötuolina, joka on ensimmäisiä Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja. Tämä Artekin tuoli on lanseerattu jo vuonna 1929, josta lähtien se on ollut aktiivisesti tuotannossa. Klassikkotuolin runko on valmistettu massiivikoivusta, joka kestää käyttöä vuosikymmeniä. Tuolin istuin ja selkänoja ovat satulavyöpunottuja.

Vastaava suosittu kunnostettava klassikkotuoli on Alvar Aallon 1939 suunnittelema Artekin nojatuoli 406. Artekin tuoli hurmaa keveydellään, sen satulavyöt mukautuvat kehon muotoihin ja yhdestä kappaleesta taivutettu koivurunko joustaa miellyttävästi istuttaessa. Artekin satulavöille on lanseerattu vuonna 2019 uusi trendikkäämpi väripaletti.

Verhoilijamme Seppo Jaakola kunnostaa Artekin tuoleja kymmeniä vuoden aikana.

Artekin tuolien kunnostus sujuu ammattilaiselta vaivattomasti

Verka Mestareiden verhoilijan Seppo Jaakolan mukaan Artekin tuolien kunnostus lähtee liikkeelle vanhojen satulavöiden irrottamisella. Yleensä tuoleille riittää pelkkä satulavöiden vaihto, johon Verka Mestareilla käytetään alkuperäisiä sataprosenttisesta pellavapunoksesta tehtyjä satulavöitä.

Artekin tuoli on rakenteeltaan korkealaatuinen, joka kestää hyvin käyttöä. Jaakolan mukaan tuoleissa on hyvät liitokset, mutta ihan vanhemmissa yli 50 vuotta vanhoissa tuoleissa liimat voivat olla kuivuneet, jolloin liitoksia voidaan kunnostaa ja liimata uudelleen. Vanhemmissa tuoleissa puuosien lakka myös kellastuu, jolloin puuosat hiotaan vanhasta lakasta puhtaaksi ja lakataan uudelleen.

Näin tuoli saadaan kauttaaltaan uudenveroiseksi ja kestämään käyttöä taas vuosikymmeniksi eteenpäin. Moni ajattelee, että tuolin puuosien kunnostaminen, hionta ja lakkaus olisi työlästä ja sitä myötä kallistakin toteuttaa, mutta sitä se ei Jaakolan mukaan loppupeleissä kuitenkaan ole.

Jos kodistasi löytyy kunnostusta tai uutta verhoilua vaativa Artekin huonekalu, ole rohkeasti yhteydessä Verka Mestareihin, jossa Artekin tuolien kunnostus hoidetaan vankalla ammattitaidolla alusta upeaan lopputulokseen asti.