Verhoilukankaat herättävät kalusteet henkiin ja kestävät kulutusta

Laadukkaat verhoilukankaat tuovat huonekaluille uutta ilmettä ja tyyliä. Huolellisella suunnittelulla, kangasvalinnoilla ja verhoilun tyylillä voidaan vaikuttaa merkittävästi huoneen tai tilan ilmeeseen. Verhoilukankaat valitaan kankaan käyttötarkoituksen mukaan. Kannattaa pohtia, mikä huonekalu kankaalla on tarkoitus verhoilla ja miten huonekalua pääasiassa käytetään. Näin saadaan valittua sopivat verhoilukankaat niin jokapäiväisessä käytössä olevaan sohvaan kuin makuuhuoneen pikkutuoliinkin. 

Kun suunnitellaan kodin tai vapaa-ajan asunnon sisustuksen muutosta, näyttelevät huonekalut merkittävää roolia. Vanhojen huonekalujen verhoilu piristää kodin ilmettä ja sisustusta. Erilaiset nojatuolit, sohvat ja muut kalusteet kokevat verhoilijan käsissä muodonmuutoksen, joka kestää aikaa ja katseita pitkälle tulevaisuuteen. Verhoilukankaat herättävät kalusteet henkiin ja verhoilu on ympäristötietoisen ihmisen harkittu valinta, joka osaltaan on tukemassa kestävää kehitystä.

Verhoilukankaat valitaan huonekalun luonteen ja käytön mukaan

Verhoilu kannattaa aina, kun huonekalun runko ja istuinmukavuus ovat hyviä. Verhoilukankaat valitaan sen ensisijaisen käyttötarkoituksen mukaan. Käytettävän verhoilukankaan vaatimukset voivat olla hyvinkin erilaisia yksin asuvilla, lapsiperheissä tai julkisissa tiloissa. Valintaan vaikuttaa myös, valitaanko verhoilukankaat, keittiöön, olohuoneeseen, takkahuoneeseen tai mahdollisesti pihakalusteisiin. Näin kankailta vaadittavat ominaisuudet saadaan selville käyttökohteen mukaisesti.

Huonekalun ikä, tyylisuunta ja luonne tulee ottaa huomioon kangasta valittaessa. Jotkut ovat mieltyneet luonnonkuituihin niiden miellyttävän kosketustuntuman takia, toisaalta luonnonkuidut ovat hankalampia pitää puhtaana ja niiden värinkesto on keinokuituja heikompi. Keinokuituiset verhoilukankaat ovat luonnonkuituja helppohoitoisempia. Polyesteri tekee kankaasta kestävämmän ja parantaa sen värinkestoa, akryyli alentaa taas verhoilukankaan hintaa. 

Erityisesti lapsi- tai lemmikkiperheissä voivat kyseeseen tulla myös vesipestävät irtopäälliset. Polyesteri- ja polyesterisekoitekankaat omaavat parhaat pesuominaisuudet, koska niiden kutistuvuus on pienintä. Puuvilla ja pellava kutistuvat taas luonnostaan 5–6 prosenttia ensimmäisessä pesussa ja esikutistettunakin kangas voi kutistua vielä parikin prosenttia pesussa.

Laadukkaat verhoilukankaat ovat napakoita ja tiukkasidoksisia

Laadukkaat verhoilukankaat ovat tiukkasidoksisia, ja napakoita kankaita, joista ei valo juurikaan näy läpi. Nukkakankaat ja verhoilukankaat, joissa on lyhyet lankavälit ja tiiviit sidokset, kestävät käytössä pisimpään. Pitkät langat tarttuvat taas helposti lasten leluihin, tyynyjen vetoketjuihin tai lemmikkien kynsiin.

Verhoilukankaat voidaan valita monipuolisesti niiden värityksen ja kuosin mukaan. Erilaiset värit, kuviot ja struktuurit tuovat huonekaluihin ilmettä, henkeä ja luonnetta. Meleeratuissa väreissä tahrat ja kuluminen eivät näy yhtä selkeästi kuin yksivärisissä kankaissa. Kankaan kuviointi peittää myös elämisen jälkiä yksiväristä kangasta tehokkaammin. Nahkaverhoilu tuo taas tyyliä, arvokkuutta ja laatua kalusteelle.

Näin verhoilukankaita arvioidaan!

Verhoilussa käytettävät kankaat sisältävät erilaisia arvoja, joissa niiden valonkesto, hankauksenkesto ja nyppyyntymisherkkyys eli pillinkiarvo määritellään. Valonkestossa keinokuidut ovat luonnonkuituja parempia. Luonnonkuiduilla valonkesto on kolme tai neljä, keinokuiduilla yleensä neljä tai viisi. Kotikäyttöön tarkoitetuissa verhoilukankaissa valonkeston korkein arvo on viisi. Ulkotiloissa, veneissä ja julkisissa tiloissa kankailta vaaditaan erittäin hyvää valonkestoa, jolloin valonkeston arvon tulisi olla 6–8.

Lopulta kankaan käyttöiän määrittelee se, kuinka sitä kohdellaan ja huolletaan.

Verhoilukankaiden kulutuskestävyyttä mitataan erilaisilla hankaavilla laitteilla. Eurooppalaisen standardin perusteella kankaiden hankauksenkesto määritellään Martindale-menetelmällä. Nukalliset verhoilukankaat voidaan testata myös Stoll-testillä. Hankauksenkeston perusvaatimus on vähintään 15 000, korkea vaatimus 25 000 ja erittäin korkea vaatimus 50 000 hankauskierrosta.

Kotisohvalle tai nojatuolille riittävä Martindale-lukema on 20 000. Mekaanisesti tehtävä testi ei kuitenkaan vastaa normaalia kulutusta. Tärkeämpää on pitää kankaasta huolta, ja se määrittelee kankaan käyttöiän luotettavammin. Vastaavasti kankaan pinnan nyppyyntymisherkkyyden mittaamiseen käytetään erilaisia laitteita. Pillinkitaipumus määritellään asteikolla 1–5. Kotikäytössä verhoilukankaiden nyppyyntymis- eli pillinkiarvon tulisi olla neljä tai viisi.

Verka Mestarit tarjoavat laadukkaat verhoilukankaat kaikenlaisiin huonekaluihin, autoihin ja veneisiin sisällä ja ulkona. Rautaisen ammattitaidon omaavat verhoilijat pystyvät herättämään vanhat huonekalut henkiin, jolloin ne kestävät kulutusta ja katseita pitkälle tulevaisuuteen.