Seppo Jaakola: ”Moottorikelkan penkin verhoilu lisää huomattavasti ajomukavuutta”

Kotimaan pitkä, kylmä ja luminen talvi luo mainiot olosuhteet talvisille harrastuksille. Pakkanen paukkuu ja lumiset talvipäivät aiheuttavat sen, että moottorikelkkakausi on kuumimmillaan ja kuskit tuunaavat kelkkojaan. Luonnollisesti kelkat kuluvat käytössä ja moottorikelkan penkin verhoilu haurastuu ja ratkeaa ajan myötä.

Ratkennut tai rikkinäinen moottorikelkan penkki tulisi korjata mahdollisimman pian. Istuin on alttiina säälle, jolloin lumi pääsee ratkenneesta saumasta suoraan pehmusteisiin ja sulaa ikävästi istujan alla. Moottorikelkan penkin verhoilu ja yksilöllinen pehmustus pitää housut kuivana, lisää ajomukavuutta ja parantaa ajoasentoa.

Moottorikelkan penkin verhoilu tehdään käsityönä

Moottorikelkan penkin verhoilu lähtee liikkeelle penkin kunnostustarpeesta. Verka Mestareiden verhoilijan Seppo Jaakolan mukaan asiakkaan kanssa sovitaan aluksi, mitä tehdään. Uusitaanko pelkästään rikkoutunut verhoilu vai halutaanko penkkiä lisäksi muokata paremmin käyttäjälleen sopivaksi?

Ensiksi puretaan vanhat verhoilut pois ja tarvittaessa kuivatellaan istuinpehmusteita parikin päivää, Jaakola kertoo. Uudet päälliset mitataan, sommitellaan penkin päälle ja palat neulotaan yhteen. Tämän jälkeen moottorikelkan penkin verhoilu nidotaan ruostumattomilla niiteillä kiinni.

Suomen olosuhteissa moottorikelkan penkin verhoilun tulee kestää hyvin kosteutta, lunta ja paukkuvaa pakkasta, jolloin kyseeseen tulevat lähinnä keinonahkaiset verhoilumateriaalit.

”Keinonahkojen Artic-laatu on notkeaa vielä -30 asteen pakkasessa”, Jaakola valaisee. Jaakolan mukaan Artic-laatujen luvataan kestävän jopa -40 astetta pakkasta halkeamatta.

Seppo Jaakola uusii kelkan penkin verhoilun ja muokkaa penkkiä muutenkin paremmaksi.

Tyypillisesti moottorikelkan penkin verhoilu vie verhoilijalta aikaa 2–6 tuntia. ”Jos kelkan penkkiin halutaan yksityiskohtaisempaa viimeistelyä tai säilytystaskuja voi penkin parissa vierähtää päiväkin”, verhoilijamestari toteaa.

Varsin moni asiakas ei tiedä, mistä lähteä liikkeelle, kun kelkan penkki repsottaa. ”Helpoin tapa on ottaa kuva kelkan penkistä ja lähettää se Verka Mestareille, jolloin voimme laskea verhoilulle tarjouksen”, Jaakola neuvoo.

Kimmo Kallinen korjautti kelkan penkin Verka Mestareilla

Kimmo Kallinen on aktiivinen kelkkailija. Hän oli ostanut moottorikelkan, jonka penkki oli rikki. Aluksi hän pohti, ostaako uusi vai korjauttaako vanha. Kallinen päätti korjauttaa vanhan, koska se sopi muuten kelkkaan mainiosti. Kelkan penkille sopivaa korjaajaa etsiessään hän löysi Verka Mestarit netistä.

Penkki korjattiin Kimmo Kallisen toiveiden mukaan: verhoilu uusittiin sekä penkkiä korotettiin ja pehmustettiin.

Kallisen toive oli, että samalla kun kelkan penkki korjataan, sitä myös korotetaan ja pehmustetaan. Verhoilijamestari Jaakolan käsittelyssä penkkiä korotettiin niin, että alkuperäisen pehmusteen alle laitettiin erikoisvahvaa pehmustetta. Näin penkin päällypuolen pehmustus ei muuttunut lainkaan. Kallinen antoi verhoilijalle vapaat kädet tehdä työn, joten Jaakola toteutti moottorikelkan penkin verhoilun vapaasti oman pään mukaan.

Lopputulokseen Kimmo Kallinen on erittäin tyytyväinen. Kallisen mukaan penkin korotus ja pehmeys lisäävät huomattavasti ajomukavuutta, ajoasento on parempi eikä selkäkään väsy liikaa töyssyisillä reiteillä. Kallisen mielestä Verka Mestareiden hinta-laatusuhde on hyvä ja ompelujälki on loistavaa. Näin hänellä on tiedossa paikka, josta saa hyvän palvelun ja laadukkaan työnjäljen myös tulevaan autoprojektiin, jossa tarvitaan myös verhoilua.